ENAKMEN BANTERAS SYIAH DIKUATKUASA

Written by Super User. Posted in Berita Terkini

15enakmen

ALOR SETAR 15 April – Enakmen Jenayah Syariah Kedah bagi membanteras ajaran Syiah di negeri ini telah dikuatkuasakan pada 1 Mac 2015 dalam usaha menyekat penularan ajaran sesat tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Agama, Hal Ehwal Masyarakat India dan Siam, Sumber Tenaga Manusia dan Pelancongan, YB. Dato’ Mohd Rawi Abdul Hamid berkata, bagaimanapun belum ada tangkapan dibuat di negeri ini buat masa ini di bawah enakmen yang diwartakan sejak dua tahun lalu.

Menurutnya, enakmen berkenaan membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang didapati mengamalkan ajaran sesat bukan sahaja melibatkan fahaman Syiah semata-mata.

“Kita akan buat tangkapan berdasarkan aduan apabila diperoleh nanti daripada orang ramai. Sehingga kini, kita tidak boleh membuat sebarang tangkapan kerana tindakan akan hanya boleh dibuat berdasarkan aduan daripada orang ramai, belum ada aduan lagi dibuat. Ini kerana kebanyakan daripada mereka bergerak secara bersembunyi bagi mengelak dihidu pihak berkuasa,” ujarnya.

Tambahnya, Enakmen Jenayah Syariah Kedah itu memperuntukkan Seksyen 9 dan 11 iaitu sekiranya ada orang berdakwah dan menyebarkan ajaran yang menyalahi fatwa bukan sahaja Syiah, malah yang jauh menyimpang daripada ajaran Islam iaitu fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah. Mereka boleh dikenakan tindakan.

“Dengan penguatkuasaan enakmen berkenaan, pihak berkuasa di negeri ini boleh mengambil tindakan termasuk menahan mana-mana pihak yang terbabit secara langsung menyebarkan ajaran sesat di Kedah,” jelasnya.

Sumber : UMTK

Undian

Adakah informasi di dalam laman web ini bermanfaat kepada anda?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Scan QR KOD

QR CODE PDKM

Pautan

Lambang Kedah kecik1malaysia-pngmscMyGovernmentmampu1JPAHRMISgov

Media

 

Video Audio


       

 

Pelawat

172107
Hari IniHari Ini21
SemalamSemalam31
Minggu IniMinggu Ini116
Bulan IniBulan Ini477
KeseluruhanKeseluruhan172107

Kemaskini

Tarikh
General update: 19-03-2017 02:19